Ελληνικά
English
Ειδική εκπαίδευση
Εκπαίδευση παιδιών με:
Χρήσιμα
Δημοψήφισμα
Ποιά είναι η γνώμη σας για την ιστοσελίδα μας;
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Θέλει περισσότερες πληροφορίες
Κακή


Δείτε τα αποτελέσματα

// //]]>

"Το Δελφίνι" - Ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για αυτιστικούς μαθητές.

Οι μαθητές με αυτισμό ή Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) παρουσιάζουν ιδιαίτερα μαθησιακά χαρακτηριστικά και δυσκολίες στον τομέα του λόγου και της επικοινωνίας. Οι δυσκολίες αυτές αφορούν τον προφορικό όσο και το γραπτό λόγο. Είναι πολύ δύσκολο να ενσωματώσουν στη γλώσσα το συναισθηματικό περιεχόμενο που κρύβεται μέσα στα νοήματα και να καταλάβουν τον κοινωνικό κόσμο και να κατανοήσουν ένα αφηγηματικό κείμενο. Με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών και την προσαρμογή της διδακτικής πράξης στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μαθητών με ΔΑΦ, υλοποιήθηκε το παρόν υλικό:

Μαθητές με αναπηρίες και ΤΠΕ. Σύγχρονες εφαρμογές ηλεκτρονικής προσβασιμότητας

Γιάννης Δ. Διαμαντόπουλος, Πληροφορικός με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των Δυσκολιών στην Ανάγνωση [mail:daman.91@hotmail.com]

Η ραγδαία εξέλιξη στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του λογισμικού τους επηρέασε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και μεταξύ αυτών και την Εκπαίδευση. Καθώς όμως η συστηματική Εκπαίδευση αποτελεί για όλες τις ανεπτυγμένες χώρες κοινωνικό αγαθό, θεωρείται αυτονόητο το δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των ατόμων στην πρόσβαση σε όλες τις σύγχρονες ηλεκτρονικές εφαρμογές. Στο πλαίσιο αυτό, οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών, στοχεύοντας στην ηλεκτρονική ενσωμάτωση, έχουν δημιουργήσει μια σειρά ψηφιακών βοηθημάτων, ώστε να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα και σε εκείνα τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία. Συγκεκριμένα, ειδικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και κατάλληλα σχεδιασμένα λογισμικά, υποστηρίζουν μαθητές με προβλήματα στην κίνηση, στην όραση, στην ομιλία και στην ακοή με αποτέλεσμα να έχουν πλέον και αυτοί τη δυνατότητα στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των εφαρμογών του.

  • To άρθρο είναι διαθέσιμο εδώ.

Υλικό για ενσωμάτωση των ΤΠΕ στο πλαίσιο της Ειδικής Αγωγής (Π.Ι. Κύπρου)

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου στα πλαίσια της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών ώστε να υποστηρίξουν την ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη μαθησιακή διαδικασία, σχεδίασε και ανέπτυξε επιμορφωτικό υποστηρικτικό υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί στη διδακτική πράξη.

Το υλικό αυτό αποτελείται από μια σειρά βιβλιαρίων που το καθένα καλύπτει τη χρήση συγκεκριμένων μαθησιακών εργαλείων για μια διδακτική περιοχή, και μια σειρά ψηφιακών δίσκων (cd) που περιέχουν το υλικό που αναφέρεται στα βιβλιάρια.

Για την Ειδική Αγωγή υπάρχουν 2 βιβλιάρια και 2 cd αντίστοιχα:

Zac Browser Gold: Περιηγητής για παιδιά με αυτισμό

O ZAC είναι το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης στο web που αναπτύχθηκε ειδικά για τα παιδιά με αυτισμό και διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, όπως σύνδρομο Asperger, κλπ. Ο ZAC είναι μια ζώνη που θα επιτρέψει στο παιδί να αλληλεπιδρά άμεσα με τα παιχνίδια (υπάρχουν πολλά παιχνίδια) και δραστηριοτήτες (καλύπτει πολλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα) που απευθύνονται ειδικά σε παιδιά που εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού, όπως προβλήματα στην κοινωνική αλληλεπίδραση προβλήματα στην επικοινωνία, περιορισμένα ενδιαφέροντα και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. O ZAC είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τα παιδιά με χαμηλό, μεσαίο και αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας.

Η πρώτη οθόνη είναι ένα ενυδρείο, ταΐζεις και τα ψαράκια, και στο κάτω μέρος της οθόνης έχουν ομαδοποιηθεί 7 θεματικές κατηγορίες.

  • Τηλεόραση
  • Παιχνίδια
  • Μουσική
  • Ιστορίες
  • Δραστηριότητες
  • Παιδικές εφαρμογές
  • Έκπληξη

Κάθε κατηγορία έχει πολλές υποκατηγορίες και σε κάθε υποκατηγορία υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι που οδηγούν σε κατάλληλο και ελεγμένο περιεχόμενο.

Υπάρχει σε 3 εκδόσεις μέχρι στιγμής για win, mac & iOs (iPhone, iPad). Στα Windows για να εγκαταστήσετε το Zac θα πρέπει να εγκαταστήσετε πρώτα το airplayer της Adobe και μετά να εγκαταστήσετε την εφαρμογή. Στην καρτέλα για κατέβασμα σας καθοδηγεί να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε πρώτα το airplayer.

Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά

via:SotosTips

Υπέρ-δομή

Το έργο Υπέρ-δομή είναι ένα εκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου αναπτύχθηκαν πρότυπες υπερμεσικές εφαρμογές που ενσωματώνονται στο περιβάλλον του λογισμικού «LT125DigitPecs» και θα χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, με στόχο τη βελτίωση των διαφόρων ικανοτήτων και την κάλυψη των αναγκών των ΑμεΑ (παιδιών και εφήβων) στο φάσμα του αυτισμού». Χαρακτηριστικά αυτών των εφαρμογών είναι ο υψηλός βαθμός διαδραστικότητας, η παραμετροποίησή τους, η διαβάθμισή τους όσον αφορά το βαθμό δυσκολίας και η δυνατότητα εμπλουτισμού τους από τους χρήστες εκπαιδευτικούς.

Τα LT125ThinkingMind και LT125DigitPecs μαζί με τους Οδηγούς χρήσης και παιδαγωγικής αξιοποίησης είναι διαθέσιμα δωρεάν σε όλους τους εκπαιδευτικούς.

NPointer...λογισμικό για χειρονομιακό έλεγχο του υπολογιστή

Το NPointer είναι ένα λογισμικό που επιτρέπει το χειρονομιακό έλεγχο του υπολογιστή. Οι κινήσεις των χεριών ή του κεφαλιού καταγράφονται από μια webcam και μεταφράζονται σε κινήσεις του δείκτη του ποντικιού. Είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για άτομα με ειδικές ανάγκες που δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το ποντίκι.
Έχω δει κατά το παρελθόν μερικά παρόμοια εργαλεία, και προς μεγάλη μου έκπληξη, το NPointer λειτούργησε πολύ καλά, σε αντίθεση με σχεδόν όλα τα άλλα.
Η εφαρμογή είναι επίσης σε θέση να μιμηθεί τις ενέργειες (διαθέτει menu) που εκτελούνται συνήθως με ένα κανονικό ποντίκι ή ένα touchpad: κλικ, διπλό κλικ, τροχό κύλισης ή σύρετε (LD). Επίσης, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να χρησιμοποιούν κινήσεις της κεφαλής τους για τον έλεγχο του υπολογιστή.

DownLoad NPointer

περισσότερα
First Previous  Εμφάνισε 1 από 2 σελίδες   Next Last
επιστροφή