Ελληνικά
English
Ειδική εκπαίδευση
Εκπαίδευση παιδιών με:
Χρήσιμα
Δημοψήφισμα
Ποιά είναι η γνώμη σας για την ιστοσελίδα μας;
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Θέλει περισσότερες πληροφορίες
Κακή


Δείτε τα αποτελέσματα

// //]]>

Σακχαρώδης Διαβήτης - Μικρές συμβουλές για τις διακοπές

Ανδριανή Βαζαίου, Παιδίατρος Επιμελήτρια Παιδιατρικής Κλινικής, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων "Π. & Α. Κυριακού

Προσοχή! Ορισμένοι μετρητές και οι ταινίες μέτρησης επηρεάζονται από τη θερμοκρασία. Επομένως, εάν τους έχουμε μαζί μας στη θάλασσα πρέπει να αποφύγουμε την άμεση έκθεσή τους στον ήλιο, όπως επίσης και να τους αφήνουμε σ' ένα πυρωμένο αυτοκίνητο. Θα πρέπει να παραμείνουν σε δροσερό μέρος και οπωσδήποτε υπό σκιά διαφορετικά κινδυνεύουμε να έχουμε λάθος μετρήσεις. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να δώσει ψευδώς υψηλές μετρήσεις.

Παρόμοια επηρεάζεται η ινσουλίνη (αλλά και η γλυκαγόνη) από την αύξηση της θερμοκρασίας. Η αύξηση της θερμοκρασίας μειώνει τη δραστικότητα της ορμόνης και σε υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφεται τελείως. Θερμοκρασία > 50 βαθμούς είναι δυνατόν να αναπτυχθεί σ' ένα κλειστό αυτοκίνητο που το κτυπάει ο ήλιος. Μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο ειδικά σετ ταξιδιού που λειτουργούν με παγοκύστη και διατηρούν την ινσουλίνη σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου με ασφάλεια για χρονικό διάστημα 16 τουλάχιστον ωρών. Ίσως μερικές φορές να είναι δύσκολο να αποθηκεύσετε την ινσουλίνη στο ψυγείο συνεχώς ή στο σετ του ταξιδιού. Δεν πειράζει εφόσον αποφεύγετε θερμοκρασίες > 25οC. Εναλλακτική λύση είναι να βάλετε επίσης την ινσουλίνη σε θερμός το οποίο έχετε προηγουμένως παγώσει με πάγο τον οποίο αδειάζετε πριν τοποθετήσετε μέσα την ινσουλίνη. Σιγουρευτείτε ότι το μπουκαλάκι της ινσουλίνης δεν χοροπηδάει μέσα στο θερμός γιατί μπορεί να σπάσει η επικάλυψη του θερμός και να καταστραφεί.

Το άρθρο είναι διαθέσιμο εδώ.

επιστροφή