Ελληνικά
English
Ειδική εκπαίδευση
Εκπαίδευση παιδιών με:
Χρήσιμα
Δημοψήφισμα
Ποιά είναι η γνώμη σας για την ιστοσελίδα μας;
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Θέλει περισσότερες πληροφορίες
Κακή


Δείτε τα αποτελέσματα

// //]]>

Το Μαγικό Φτερό

Η ιστορία της ιδιαίτερης Τίμπης είναι από τις πιο γλυκές και συγκινητικές... Η Τίμπη, ένα μικρό σπουργιτάκι, ζει με τη μητέρα και τις αδερφές της σε ένα όμορφο δάσος. Είναι ιδιαίτερη, όχι μόνο, γιατί μεγαλώνει σε μονογονεϊκή οικογένεια, με μια μητέρα που την υπεραγαπά και τη στηρίζει σε όλες τις δυσκολίες της, αλλά κυρίως, επειδή έχει ένα φτερό μικρότερο από το άλλο. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αιτία να μην μπορεί να πετάξει και να βιώνει την περιφρόνηση από τα υπόλοιπα πουλιά, τους συμμαθητές της. Οι ημέρες στο σχολείο είναι δύσκολες γι αυτήν, καθώς οι συμμαθητές της δεν μπορούν να αποδεχτούν την ιδιαιτερότητά της. Δεν έχουν μάθει πως η διαφορετικότητα είναι αυτή που δίνει νόημα στη ζωή! Πληγωμένη από τη συμπεριφορά τους, με όση δύναμη της απομένει, εύχεται να κατορθώσει να πετάξει και να σώσει όσους το έχουν ανάγκη.

Έτσι κυλάνε οι μέρες... Όμως η ζωή της αλλάζει όταν έρχεται μια νέα μαθήτρια στην τάξη η Κόνυ, το αηδόνι, που την παροτρύνει να πετάξει. Μέσα από την αγάπη της Κόνυς, η Τίμπη γνωρίζει την αξία της φιλίας, της αλληλεγγύης, της αποδοχής και της προσφοράς!

Τα παιδιά μέσα από το παραμύθι διδάσκονται με έμμεσο τρόπο, να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, να αγωνίζονται για τα όνειρά τους και να πιστεύουν στον εαυτό τους! Η φιλία και η αγάπη σε οποιαδήποτε μορφή, αποτελούν την κινητήριο δύναμη στη ζωή του ανθρώπου σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται!

  • Συγγραφέας: Καλλιόπη Ουζούν - Ανδρέου Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός, e-mail: kalliope.ouzounandreou@gmail.com

Εκδότης: Εκδόσεις Φυλάτος

Περιγράφοντας τη δυσλεξία

Το βιβλίο έχει σαν στόχο να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν τι είναι η δυσλεξία και οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Αναφέρεται στις δυσκολίες αλλά και τις τεχνικές που μπορούν να διευκολύνουν τη μάθηση, επισημαίνοντας παράλληλα τις θετικές ιδιότητες του ατόμου.

Τις περισσότερες φορές, η δυσλεξία συνυπάρχει με άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Για τον λόγο αυτό, σε αυτό το βιβλίο γίνεται μεν αναφορά στη δυσλεξία (μια και είναι η πιο συχνή και γνωστή ειδική μαθησιακή δυσκολία), αλλά πολλά από τα αναφερόμενα αφορούν και άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Η δυσλεξία και οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, οδηγούν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δυσκολεύουν πολύ την εκμάθηση τόσο της γραφής όσο και της ανάγνωσης. Δυσκολεύουν την απόδοση στο σχολείο και έτσι επηρεάζουν όλη τη ζωή και την οικογένεια. Κάθε άτομο με δυσλεξία και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, πρέπει να βρει την ψυχική δύναμη να αντεπεξέλθει στο σχολείο. Το πρώτο βήμα σε αυτό το ταξίδι είναι να κατανοήσει τι είναι η δυσλεξία και οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Να βρει ξανά την πίστη στον εαυτό του και την επιμονή του για να πετύχει.

Τα άτομα αυτά, σκέφτονται περισσότερο με εικόνες παρά με λέξεις. Γι’ αυτό τον λόγο, χρησιμοποιούμε περισσότερο εικόνες και όχι κείμενο.

  • Μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ!

Στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο "Εκδοτικός Οίκος Φυλάτος" θα παρουσιάσει το βιβλίο που έχει μεταφράσει και αποδώσει στα ελληνικά η κ. Μηλιώνη.

Το βιβλίο προλογίζουν οι : Χάιδω Μαγκούνη, λογοθεραπεύτρια, Κολαρά Πέπη, λογoθεραπεύτρια, ειδική παιδαγωγός, Κιντής Κωνσταντίνος, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας, αυτοσχεδιαστής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι μια διαδραστική, διαφορετική παρουσίαση. Στόχος μας είναι να σας δώσουμε ιδέες πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το βιβλίο, ανεξαρτήτου ιδιότητας που υπηρετείτε.

Σας περιμένουμε λοιπόν την Παρασκευή 10 Μαΐου, Αίθουσα κεντρικής βιβλιοθήκης Δήμου Θεσσαλονίκης, Εθν. Αμύνης 27,17.00-18.00.

Ο Φίλος μας ο Νάσος

Μπορεί το σχολείο να είναι για ένα μικρό παιδί ένα καθημερινό βάσανο; Μπορεί αντί για χαρά να του προκαλεί πόνο; Μπορούν οι γονείς, η δασκάλα και οι συμμαθητές κάθε δυσλεκτικού, μικρού Νάσου να τον βοηθήσουν; Ας το ανακαλύψουμε μαζί σε αυτήν την ιστορία...!

Ο "Φίλος μας ο Νάσος" είναι ένα βιβλίο πρωτότυπο και τρυφερό γραμμένο από τη νηπιαγωγό Ηρώ Παπαδοπούλου που έχει ασχοληθεί βιωματικά και ως μητέρα με το θέμα της δυσλεξίας. Η συγγραφέας εκτός από την πείρα της από την πολύχρονη θητεία της στη σχολική τάξη, έχει οργανώσει πλήθος πρωτότυπων δραστηριοτήτων για την προσχολική αγωγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η καλαίσθητη έκδοση περιέχει:

  • Μια ιστορία που εισάγει, με απλό και χιουμοριστικό τρόπο, τα παιδιά του νηπιαγωγείου και της πρώτης/δευτέρας δημοτικού στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα δυσλεκτικό παιδί, προβάλλοντας παράλληλα τα ιδιαίτερα χαρίσματα που αυτό μπορεί να διαθέτει.
  • Πολύτιμες και εφαρμόσιμες συμβουλές για τους γονείς και εκπαιδευτικούς.
  • Μια πανέμορφη αφίσα σε σχήμα Α3: ένα κίτρινο λαμπερό σχολικό όπου τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν τον εαυτό τους και τους φίλους τους.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ.

Πρακτικά Βοηθήματα για παιδιά με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)

Παιδιά και έφηβοι µε Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑ Φ) καθώς και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές έχουν την ανάγκη δοµηµένων θεραπευτικών μεθόδων οι οποίες μπορούν να επιδράσουν αποτελεσματικά κατά την µαθηοιακή τους διαδικασία.

Σε αυτήν τη διαδικασία τα οπτικά βοηθήματα είναι ιδιαίτερης σηµασίας.

Το βιβλίο αυτό µέσα απὀ πάρα πολλές φωτογραφίες, προσφέρει πλήθος πρακτικὠν ιδεών, στρατηγικών και υλικών για την αντιμετώπιση των διαταραχών της συμπεριφοράς καθώς και την ενίσχυση του κινήτρου της εργασιακής συμπεριφοράς και ενισχύει την ανάπτυξη συγκεκριμένων ικανοτήτων.

Ο αναγνώστης θα πάρει ερεθίσµατα για τη δηµιουργία των υλικών καθώς και σαφείς οδηγίες για την προμήθεια και την εφαρµογή τους,

Η Dr Vera Bernard-Opitz (Em.Assoc.Prof.Nus) είναι ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια και θεραπεύτρια των διαταραχών συμπεριφοράς και BCBA-D (Board Certified Behavior Therapist - Doctorate). Εργάζεται ως εισηγήτρια σε σεμινάρια, είναι συγγραφέας και επόπτρια σε προγράµµατα ΑΒΑ.ΑVΤ για παιδιά και εφήβους µε Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) στη Γερμανία και τις Η.Π.Α.

Είναι εκδότρια της σειράς βιβλίων "Autismus Konkret".

Η Dr Anne Haussler είναι Παιδαγωγός και Ψυχολόγος και εργάζεται για περισσότερα από 25 χρόνια, µε βάση την εκπαίδευση στην Μέθοδο ΤΕACCH που έχει λάβει στα προγράµµατα για την Αυτιστικὴ διαταραχή στο Πανεπιστήµιο της Βόρειας Καρολίνας [U.S.Α], ως θεραπεύτρια και εισηγήτρια της μεθόδου. Είναι πιστοποιημένη ως "TEACCH  Certified Advanced Consultant".

H Dr Vera Bernard-Opitz και η  Dr Anne Haussler είναι διεθνώς αναγνωρισμένες ως ειδικοί στις Διαταραχές Αυπστικού Φάσματος (ΔΑΦ).

 

Ανάγνωση και Νοητική υστέρηση

Κωνσταντίνος Μπακιρτζής, Ειδικός Παιδαγωγός

Με δεδομένο ότι η μάθηση και η σωστή χρήση του γραπτού λόγου αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την εκπαιδευτική, κοινωνική και εργασιακή ένταξη και πρόοδο ενός ατόμου στην σύγχρονη κοινωνία, γίνεται φανερό ότι οποιαδήποτε δυσκολία στη μάθηση της ανάγνωσης η οποία δεν θα αναγνωρισθεί και δε θα αντιμετωπισθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει τη βασική αιτία για μια πιθανή εκπαιδευτική, κοινωνική και επαγγελματική περιθωριοποίηση του ατόμου.

Πολλοί άνθρωποι ακούγοντας τις λέξεις νοητική υστέρηση ή άτομο με νοητική υστέρηση κάτι γνωρίζουν ή έχουν ακούσει. Αν και υπάρχει όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον για αυτά τα άτομα και οι κοινωνίες ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο, εξακολουθούν ακόμη να υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό εσφαλμένες αντιλήψεις, υπεραπλουστεύσεις και άγνοιες για τα πραγματικά προβλήματα αυτών των ατόμων.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο  εδώ.

Η ζωή μέσα από τα μάτια μου

Συγγραφείς: Ελένη Καζάρα, Χρυσάνθη Βασιλείου

Τίτλος βιβλίου των εκδόσεων Σαΐτα που ευαισθητοποιεί σε θέματα αναπηρίας και απευθύνεται σε ενήλικες, σε εφήβους αλλά και σε παιδιά των μεγάλων τάξεων του δημοτικού.

Tο βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη: στο πρώτο – το βασικό κομμάτι του βιβλίου – ξετυλίγεται η ιστορία δύο νέων ανθρώπων με τύφλωση, της Ελπίδας και του Αλέξανδρου. Πρόκειται για δύο νέους με όρεξη για τη ζωή, με όνειρα, αλλά και με ανασφάλειες. Στο δεύτερο μέρος έχει δημιουργηθεί μία μικρή εκπαιδευτική γωνιά, όπου εξηγούνται κάποιοι όροι, που μπορεί να μην είναι γνώριμοι σε αρκετούς από εμάς και περιγράφονται ορισμένες βιωματικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς προκειμένου να εξοικειωθεί με την τύφλωση.

First Previous  Εμφάνισε 1 από 3 σελίδες   Next Last
επιστροφή